مسائل اقتصادی و حقوقی
درآمدزایی
باشگاههای فوتبال ایران، از جمله پرسپولیس در درآمدزایی حرفهای نیستند. هماکنون بیشتر منابع مالی باشگاه پرسپولیس توسط مالک باشگاه، سازمان تربیت بدنی تامین میشود.کمکهای بلاعوض هواداران ثروتمند، فروش بازیکن، بازیهای بینالمللی و حامیان مالی از دیگر منابع مالی مهم باشگاه هستند. پرسپولیس همچنین توانسته به عنوان نخستین باشگاه ایرانی بابت حقپخش تلویزیونی و فروش فیلم درآمدزایی کند. با این وجود تلاشهای باشگاه برای درآمدزایی از فروش بلیت (که از مهمترین منابع درآمد باشگاههای فوتبال حرفهای است) تاکنون بینتیجه ماندهاست.وبگاه گل در گزارشی تحلیلی از تاثیر بحران اقتصادی جهان بر فوتبال کشورهای مختلف، به دلیل دولتی بودن این باشگاه وقوع این بحران را بر مسائل مالی آن کاملاً بیتاثیر دانستهاست.حامیان مالی
هماکنون شهرداری تهران، جهان پروفیل پارس و هواپیمایی آسمان حامیان مالی باشگاه هستند. بر اساس پژوهشی که جمعی از مدرسان و دانشجویان دانشگاه تهران در سال 1388 انجام دادند؛ میزان علاقهمندی شرکتها به حمایت مالی از این باشگاه در سالیان گذشته سیر صعودی داشتهاست. همچنین، مدت حمایت مالی این شرکتها معمولاً کوتاه بودهاست
داراییها
باشگاه پرسپولیس مالک یک ساختمان 5 طبقه در خیابان شیخبهایی تهران است. این ساختمان در زمین اهدایی فدراسیون فوتبال ایران ساختهشده و دفتر باشگاه است. در سال 1387 قرار بود موزه پرسپولیس در این مکان راهاندازی شود.در تیر 1388، سازمان تربیت بدنی با پرداخت 2 میلیارد تومان 1? از سهام بانک تات را برای باشگاه پرسپولیس خرید. نعمتالله شهبازی نویسنده روزنامه گل این کار را سودآور، مفید، و آغازی برای استقلال مالی باشگاه دانستهاست.بنا بر اعلام وبگاه رسمی، این باشگاه یک کلینیک پزشکی با نام «بیمارستان پرسپولیس» در خیابان گاندی تهران دارد که در خرداد 1389 آغاز به کار خواهد کرد.در سال 1384 نیز خبری درباره خرید ورزشگاه و راهاندازی شرکت هواپیمایی توسط باشگاه منتشر شدهبود که انجام نگرفت.این باشگاه پیشتر مالک ورزشگاه راهآهن و مجموعه فرهنگی ورزشی شهید چمران نیز بودهاست.
مالکیت
پیش از انقلاب، مالک باشگاه «شرکت سهامی سیآرسی» (بخش خصوصی) بود. پس از انقلاب، اموال باشگاه مصادره شدو تحت پوشش بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و سازمان تربیت بدنی رفت. (دهه 1360) از سال 1372 تا 1376، باشگاه تحت مدیریت وزارت معادن و فلزات بود و از لحاظ منابع مالی دگرگون شد.بنابر نوشته سالنامه و فرهنگ رسمی باشگاه چاپ سال 1386، با پایان دوران زمامداری وزارت معادن بر باشگاه، اختلاف و بحران مالی–مدیریتی ایجاد شد و میان سالهای 1379 تا 1381 یک «جنگ سهام آغاز شد که با پیروزی سازمان تربیت بدنی با پایان رسید.»
ماجرا از این قرار بود بنیاد مستضعفان در اداره باشگاه ناتوان بود و آن را به تربیت بدنی واگذار کرد و تربیت بدنی نیز قرار بود باشگاه را به بخش خصوصی واگذار کند. در راستای این اقدام؛ در تاریخ 18 اردیبهشت 1370، شرکتی با نام «شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس سهامی خاص» با شماره 83332 به ثبت رسید.(سهامداران: سازمان تربیت بدنی به نمایندگی عباس انصاریفرد 50?5?، اسماعیل وفایی 49? و مهدی منظرموعود 0?5?) اما در 27 بهمن، امتیاز باشگاه به جای شرکت پرسپولیس، به «موسسه فرهنگی ورزشی پیروزی» انتقال یافت. سازمان تربیت بدنی این شرکت را به حسین محلوجی، امیر عابدینی و عباس انصاریفرد هبه داد. (در سال 1380 سهام از آنان گرفتهشد) پس از این مدت عابدینی نیز به مالکان شرکت پرسپولیس اضافه شد.(یعنی عابدینی هم در شرکت پرسپولیس و هم در شرکت پیروزی سهامدار شدهبود.) مالکان شرکت پرسپولیس خود را «مالک اصلی» باشگاه میدانستندو به دادگاه شکایت کردند، اما دادگاه در تاریخ 22 اسفند 1380 رأی به مالکیت سازمان تربیت بدنی داد. دادگاه تجدیدنظر نیز در تاریخ 8 تیر 1383 این رأی را تائید کرد.پس از آن؛ اعلام شد در راستای انجام اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، باشگاه باید به بخش خصوصی واگذار شود. در سالهای اخیر خبرهایی درباره ورود باشگاه به سازمان بورس اوراق بهادار تهران و فروش آن به افراد حقیقی منتشرشدهاست. در سال 1388، محمود احمدینژاد در نامهای به رئیس سازمان تربیت بدنی اعلام کرد که پرسپولیس و استقلال باید به هواداران واگذار شوند. پرسپولیس همچنان در تملک سازمان تربیت بدنی قرار دارد. بنا بر گفته کنفدراسیون فوتبال آسیا، نحوه مالکیت کنونی این باشگاه در آینده مشکلاتی برای حضور در لیگ قهرمانان آسیا ایجاد میکند.
/ نوشته شده توسط علیرضا پودینه در یکشنبه 90/6/13و ساعت 2:47 عصر |